Remzemmeth 

Remzemmeth / Nekor 

Remzemmath is een oude havenstad aan de kust van Alhoceima. Het was gesitueerd in de uitmonding van de Ghiss rivier, aan de noordoostelijke oever, tegenover het Nekor eiland. 

Remzemmeth was de enige haven voor uitvoer van handel uit de Nekor vallei. Verder had je destijds de haven van Bades en die van Temsamane. 


Het Nekor eiland, peñón del Alhucemas/ Tazrout n Nekor is een kleine rots, vlakbij tweetal andere eilanden, genaamd Isla del Mar en Isla del Tierra. Het ligt tegenover Remzemmeth en moskee el Mujahideen in Ajdir. Het heeft een strategische ligging die het mogelijk maakt te baai te overzien. Het eiland werd in 1560 door Spanje bezet. Momenteel wordt het eiland bevolkt door een Spaanse legereenheid. 


Nekor-stad werd gesticht door Said ben Idriss ben Mansour Nafzi, in de tweede eeuw van de islamitische jaartelling. Nekor-stad ligt ongeveer twintig mijl ten westen van Temsamane en tussen de Nekor en Ghiss rivier. Said ben Idriss overleed in 894 AD. Zijn zoon Salih volgde hem op. Gedurende zijn regeerperiode werd Nekor-stad door Noormannen uit Scandinavië aangevallen. De laatste aanval dateert uit het jaar 473 van de islamitsch jaartelling. De leider van de Almoraviden- dynastie, Youssef Ibn Tachfin verwoeste Nekor-stad en daarmee ook het Nekor- vorstendom. Sindsdien is het nooit meer herbouwd of bewoond geweest. Het Nekor-vorstendom heeft circa drie eeuwen bestaan.

Plaats een reactie