David Montgomery Hart

David Montgomery Hart heeft zijn etnografische werk gericht op het islamitische Noord-Afrika. Gedurende elf jaar van zijn verblijf in Marokko, besteedde Hart de helft van zijn tijd aan veldwerk, de andere helft aan het geven van onderwijs aan het voormalige Sociologisch Instituut van de Universiteit Mohamed V in Rabat. Hart studeerde aan de Princeton University en vervolgde zijn studie antropologie aan de University of Pennsylvania.

Als jonge onderzoeker trok Paolo De Mas in 1974 naar Marokko om daar onderzoek te verrichten in de herkomstgebieden van de Marokkanen die toentertijd in Nederland werkten. Tijdens zijn verblijf in de provincie Alhoceima, werd hem herhaaldelijk verteld over een Amerikaan, die in het gebied onderzoek had verricht. Uit deze informatie maakte De Mas op dat het een imposante man moest zijn geweest, met een bulderende stem en lach, die vloeiend tharifith sprak. De Riffijnen spraken met veel ontzag over hem, en dat wil wat zeggen. Deze mythische man wekte interesse maar het lukte niet om hem te traceren. De lang gezochte persoon bleek David Montgomery Hart te heten en had een werkelijk imposant en meeslepend boek geschreven.

David Hart was een collegiale man, die zijn kennis graag en gul deelde met andere onderzoekers. Hij was nooit beroerd om teksten van anderen te lezen en te becommentariëren.

In wetenschappelijk opzicht was Hart geïnteresseerd in de relatie tussen tribale grensgebieden en de centrale staat. Een vaak onstuimige wisselwerking die hij niet alleen heeft onderzocht in Marokko, maar ook elders in de wereld.

De specifieke betekenis van Harts Ait Waryagher voor Nederland is gelegen in het feit dat een deel van de Marokkaanse populatie in Nederland afkomstig is uit de provincie Alhoceima.

Het is een bekend gegeven dat migrantenkinderen een toenemende interesse tonen naar de geschiedenis van hun (groot) ouders. Dit laatste gaat samen met een bewustwording van interesse in de eigen taal, cultuur en geschiedenis van de Rif in Marokko. Dit blijkt uit de vele Amazigh-verenigingen die in Nederland actief zijn.

David Hart plaatste zichzelf in het culture en politieke hart van de Rif. Hij won het vertrouwen van zowel de Ait Waryagher, alsook de Spaanse autoriteiten, van wie de meesten vriendschappelijk omgingen met de Riffijnen. Naast zijn eigen uitputtende veldwerk heeft hij volledig de relevante literatuur diepgaand en kritisch doorgenomen.

Het boek, Ait Waryagher of the Moroccon Rif, verschaft een goed historisch beeld van de Centrale Rif, dat reikt van de periode onder het sultanaat tot aan het einde van de negentiende eeuw, via het Spaanse Protecoraat (1912-1956) tot aan de eerste jaren van de onafhankelijke staat Marokko. De belangrijke historische gebeurtenissen, waarbij de Ait Waryagher een toonaangevende rol hebben gespeeld passeren daarbij de revue. Van de strijd tegen de Spanjaarden (1921-1926) onder leiding van de legendarische Mohamed ben Abdelkrim el Khattabi, tot de opstand van 1958-59 in de beginjaren van de staat Marokko.

Het boek van Hart is niet meer verkrijgbaar in Nederland. In 2007 is het boek door de Vereniging Stem van Marokkaanse Democraten Nederland uitgegeven. Zij hebben het initiatief genomen om het boek naar het Nederlands te vertalen en uit te geven.

ait-wayaghar-of-the-moroccan-rifDHart_01

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie